Spalatul cainilor este “floare la ureche” daca tii cont de cateva notiuni de baza. Este aproape la fel ca atunci cand te speli tu, nimic complicat. Iata ce reguli trebuie sa respecti pentru a transforma imbaierea intr-una dintre activitatile preferate ale cainelui tau!
Frecventa spalarii
Intai de toate trebuie sa stii ca transpiratia animalului nu are rol de racorire, cum are transpiratia oamenilor. Cainii se racoresc, dupa cum bine stii, prin respiratia tipica – rapida si cu limba scoasa. Glandele sudoripare ale cainilor au rolul de a ii da acestuia mirosul specific, astfel incat sa poata fi identificat de alti caini. Prin urmare, transpiratia cainelui nu este motivul pentru care il vei spala, ci murdaria propriu-zisa.
Pielea animalelor secreta sebum care ajuta la mentinerea sanatatii pielii si blanii. Prin spalare sebumul este indepartat, lasand pielea expusa infectiilor. De aceea este recomandat sa nu speli prea des cainele.
Frecventa spalarii cainelui variaza de la o rasa la alta in functie de lungimea blanii. Pentru cainii cu blana scurta, o baie o data la 6 luni este mai mult decat suficienta. Pentru cei cu blana lunga este recomandata o imbaiere o data la 3 luni. Desigur, aceste perioade sunt estimative, iar daca animalul are blana murdara poate fi spalat mai des.
Protejarea urechilor si a ochilor
Trebuie sa fii foarte atent atunci cand iti speli cainele, in special in momentul in care il clatesti. Apa in ochi sau urechi ii cauzeaza blanosului disconfort, ba chiar ii poate provoca infectii. Este recomandat sa nu il clatesti pe cap sau pe fata sub jet de apa, ci sa il stergi cu un prosop ud. Astfel reduce riscul de a ii intra apa in urechi sau ochi.
Temperatura apei
Mai tii minte ultima data cand ai facut dus cu apa prea rece? Bineinteles ca da. La fel va tine minte si cainele tau. Totodata, apa prea fierbinte ii poate cauza cainelui rani sau traume. Aceste lucruri iti fac blanosul din ce in ce mai necooperant. Temperatura apei trebuie sa fie potrivita, la fel ca atunci cand reglezi apa la dus pentru tine. Nici rece, dar nici fierbinte.
Samponul si balsamul
Ia aminte, nu folosi samponul tau pentru cainele tau. La fel si in cazul balsamului. Chiar daca samponul tau este pentru scalp sensibil, nu il folosi pentru caine. Animalele au pielea mai sensibila, iar sampoanele si balsamurile pentru oameni le vor usca pielea.
In magazinele de specialitate gasesti sampoane si balsamuri speciale pentru caini. Daca prietenul tau necuvantator are afectiuni ale pielii, trebuie sa vorbesti cu medicul veterinar, iar el iti va recomanda samponul potrivit pentru cainele tau.
Recompensarea cainelui
Animalele simt atunci cand le lauzi. Simt cand esti mandru de ele si simt cand esti suparat. Simt orice. De aceea, nu te everva daca este mai agitat cand trebuie sa il speli, este normal. Nu te supara ca te uzi din cap pana in picioare. Recompenseaza-l pentru tot ce face bine si lauda-l cu fiecare ocazie. Il ajuta foarte mult!
Uscarea blanii
Dupa ce “distractia” s-a incheiat, vine momentul uscarii. Uscarea blanii este foarte importanta pentru cainele tau, mai ales in timpul sezonului rece. Poti usca blana cainelui folosind uscatorul de par. Daca vezi ca animalul nu se simte confortabil in preajma uscatorului pornit, foloseste un prosop uscat. Pur si simplu sterge-i blana.
In concluzie…
Respecta aceste reguli si vei transforma baia intr-una dintre activitatile preferate ale cainelui tau! Cand vine vremea baitei, cainele tau este incantat sau nu prea? Spune-ne in rubrica de comentarii!