Să faci sport este foarte important și benefic atât pentru sănătatea fizică, dar și pentru sănătatea psihică.
Chiar și câteva minute de sport pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții.
Indiferent de tipul de sport pe care am vrea să îl practicăm, echipamentul sportiv are și el un rol important în efectuarea corectă a antrenamentelor.
Mai mulți specialiști afirmă că echipamentul sportiv este la fel de important ca sticla de apă pe care trebuie să o ai întotdeauna lângă tine când faci sport.
Pe lângă faptul că un echipament sportiv te va ajuta să intri în starea de spirit potrivită pentru a profita din plin de o sesiune de sport, acesta îți va oferi ți o mulțime de alte beneficii.
Fie că alegem să practicăm sport într-o sală de fitness sau în natură, specialiștii din domeniu recomandă să alegem un echipament sportiv adecvat, dintr-un material ușor, răcoros și confortabil, și nu unul din 100% bumbac.
Motivul este unul simplu, bumbacul absoarbe umezeala, transpirația din timpul antrenamentului, și se usucă destul de greu, și asta îți va îngreuna efortul fizic, pentru că nu este deloc plăcut sau sănătos să faci antrenament într-un tricou ud.
Nici echipamentul foarte larg nu este recomandat, pentru că îți vei îngreuna sarcina de a-ți evalua postura și mișcările în timpul antrenamentului.
Este esențial să alegi un echipament special, din material sintetic, care se mulează parțial pe piele, se usucă ușor, și nu dispune de cusături proeminente care pot irita pielea.
Desigur că în funcție de tipul de activitate pe care dorești să îl practici, echipamentul adecvat poate să difere.
Dacă alegi să te antrenezi alergând, este important să porți haine lejere, confortabile, și în concordanță cu vremea.
Pe lângă haine, și încălțările trebuie să fie adecvate, nu neapărat de ultimă generație, ci doar “running shoes”.
În ceea ce privește femeile, este absolut esențială și o bustieră cu susținere mare, dar care să nu dea senzația de corset.
Dacă alegi să faci sport într-o sală de fitness, încălțămintea, de exemplu, trebuie să fie diferită față de cea cu care alergi în parc.
De ce? Motivul este unul simplu.
Încălțămintea de alergat a fost creată pentru absorbția șocurilor și e posibil să nu îți ofere suficient echilibru atunci când vei ridica greutăți sau vei sări dintr-o parte în alta, așa că pentru sportul din sală alege o pereche de încălțăminte care să susțină piciorul.
Deasemenea, dacă alegi să faci diferite drumeții montane, vei alege cu totul alt tip de încălțăminte.
Dacă până acum am văzut ce ar fi ideal să purtăm când facem sport, ei bine, există și o listă cu “Așa nu”.
- O regulă valabilă în cazul femeilor este să nu poarte la sală sutiene cu sârme și balene, bustierele de sport fiind cea mai bună alegere.
- În cazul bărbaților, nu sunt recomandate maiourile, mult mai potrivite fiind tricourile, sau chiar bluzele cu mânecă lungă.
- Nici șapca nu este un accesoriu indicat la sală. Este incomodă și captează căldura de la nivelul capului, creând disconfort în timpul antrenamentului.
- Când mergi la sală, sau la alergat, sau când practici orice alt tip de sport, nu lua și bijuteriile cu tine. Pe lângă faptul că îți pot irita pielea când transpiri, sau te pot încurca, există riscul să le și pierzi.
- Și o altă regulă imporanta este: nu alege jeanșii când faci sport, ci doar pantalonii de trening sau colanții.
Așadar, dacă îți dorești cu adevărat să faci mișcare, poți investi o sumă minimă în echipament, pentru că nu este necesar ca aceasta să fie de la un anumit brand, ci doar să fie potrivit și comfortabil pentru activitatea sportivă.