Cu o suprafata de 600 de kilometri patratI, din care 195 kilometri insumeaza linia malurilor, o latime maxima de 14 kilometri si o adancime maxima de 12,4 metri, Balatonul este cel mai mare lac cu apa calda din Europa Centrala.
Este inconjurat de nenumarate statiuni de odihna si tratament. Malul sudic al acestuia este preferat de familiile cu copii datorita faptului ca apa este putin adanca, spre deosebire de malul nordic, unde nivelul apei creste brusc.
Recreere si tratament
Mare parte din statiunile balneo-climaterice se gasesc in partea de nord a lacului, aproximativ 25 de astfel de locatii alcatuind zona de agrement din nordul Balatonului. Apa si namolul matasos al lacului au un efect benefic asupra afectiunilor nervoase, a anemiei si a extenuarii. Balatonlmadi se bucura de popularitate din 1877 si detine cea mai mare plaja dintre statiunile care se afla pe malul nordic. Pe langa plaja, aici se gaseste Biserica romano-catolica, cu capela Szent Jobb, decorata cu mozaic de aur de Venetia. In incinta bisericii se pastreaza mana dreapta a lui Stefan cel Sfant. Un alt lacas de cult pe care merita sa-l vizitezi este Biserica-fortareata Provost’s, construita in secolul XIII.
In Alsoors, cunoscuta inca din Evul Mediu datorita minelor de piatra rosie, se afla cel mai vechi conac din Ungaria. Dateaza din secolul XV si poarta numele de Casa Turceasca, datorita cosului in forma de turban. Balatonfured este prima statiune balneo-climaterica si de terapie a Ungariei si mai este cunoscuta datorita fapului ca de aici a pornit primul vapor pe lacul Balanton. Spitalul de cardiologie care se gaseste aici trateaza numerosi bolnavi annual, iar apele curative sunt recomandate sub forma de cure de baut pentru tratarea diabetului zaharat si a tulburarilor digestive. Aceste cure pot fi facute la Izvorul Kossuth.
Peninsula istorica
In Felsoors vei gasi una dintre cele mai frumoase biserici romane de pe malul lacului Balaton. Ridicata in secolul XVIII, aceasta detine o orga cu cinci registre, construita in 1745, care este folosita si azi. Tot in nord se afla si peninsula Tihany, de origine vulcanica. Aceasta patrunde adanc in lac, este locuita de aproape 1.000 de ani si are o bogatie de plante si animale rare. Poate fi recunoscuta de departe datorita bisericii cu doua turle. Din aceasta biserica abatiala benedictina, ce dateaza din 1055, a supravietuit doar cripta, in care se afla mormantul regelui Andrei I – una dintre cele mai prestigioase vestigii maghiare.
Badacsony este un mic munte cu o forma ciudata – arata ca un sicriu in coasta caruia poti vedea coloane de lava pietrificata denumite de localnici “orgi de bazalt”. Tot aici se afla si prima biserica din bazalt din Europa Centrala. A fost construita in 1932 si poarta numele de Biserica Sfantul Imre din Badacsonytomaj.
Capitala distractiei
Partea sudica a lacului are la dispozitie 70 de kilometri de plaja si numeroase unitati de cazare, cluburi nautice etc. Cea mai importanta locatie este Siofok, de altfel si cea mai mare statiune a partii sudice a Balatonului. Mai este cunoscuta ca si capitala distractiei. Parcurile de aici sunt considerate adevarate oaze de liniste, iar Biserica Luterana din oras are un stil arhitectonic remarcabil si merita vazuta. Tot aici se gaseste si Muzeul Mineralelor. La Lacul Balaton nu trebuie sa te limitezi la a vizita doar orasele din apropierea tarmului. Intreaga regiune este atractiva din punct de vedere turistic. De exemplu, la Nagyvazsony te poti bucura de o priveliste grozava daca te urci in turnul castelului Kinizsi Pal, construit in secolul XV. In Nagyvazsony mai poti vizita Muzeul Fortaretelor, ruinele Bisericii Pauline sau Biserica Sfantului Stefan, tot din secolul XV.
Zona Tapolca ofera turistului un minunat peisaj – dealuri de bazalt acoperite cu vita-de-vie. Aici mai poti admira o moara de apa veche de 200 de ani. Lacul Balaton iti garanteaza o vacanta reusita, cu multiple posibilitati de relaxare – incepand de la tratamente balneo-climaterice sau pur si simplu scaldatul in lac si continuand cu practicarea sporturilor nautice sau golf. Amatorii de senzatii tari pot admira peisajul de la bordul unui avion, planor sau chiar dintr-un balon.