Un lucru este sigur: o pisica in calduri iese in evidenta. Acesta este intotdeauna un subiect foarte dezbatut si, din cauza problemelor pe care le poate provoca, majoritatea proprietarilor de pisici opteaza pentru sterilizare.
Pentru a va ajuta in a lua aceasta decizie, vom vorbi despre pisica in calduri, despre simptome, cum trebuie sa ne comportam si cat dureaza aceasta perioada.
Perioda de calduri la pisici: simptome si comportament
Exista o serie de factori care indica faptul ca pisica noastra este in calduri iar simptomele principale sunt foarte evidente si usor de recunoscut:
- Miauna : atunci cand pisica este in calduri, emite zgomote caracteristice intense si sunt un semn evident care ne permite sa intelegem starea ei. Prin urmare, este usor sa le recunoastem, deoarece aceasta incepe sa miaune lung, des si foarte tare.
- Isi freaca capul, gatul, si posteriorul de obiectele din jur : pisicile in caldura tind sa se frece pe podea, zvarcolindu-se si aratandu-si organele genitale. In plus, tind sa se frece de picioarele proprietarilor mai des decat in mod normal. Prin aceasta manifestare, pisica isi lasa mirosul specific, pentru a atrage cat mai multi motani.
- Isi marcheaza teritoriul : unele pisici marcheaza teritoriul prin urina cu un miros foarte puternic, cu acelasi scop cu care se freaca si se rostogolesc continuu.
- Inflamatia organelor genitale : o pisica in calduri este susceptibila sa prezinte o inflamatie a organelor genitale, deoarece isi linge partile intime frecvent si intens. In ciuda inflamatiei, aceasta nu sangereaza.
Multi se intreaba daca pisicile au o menstruatie la fel ca si cea a catelelor. Acestea nu au o menstruatie propriu-zisa sau pierderi de sange, dar ovuleaza atunci cand are loc imperecherea.
Alte simptome:
- Pisica este mai iubitoare, atat cu membrii familiei, cat si cu alte pisici;
- Va adopta o pozitie de imperechere: posteriorul si coada ridicate, se culca pe membrele anterioare;
- Nu are pofta de mancare;
- Devine foarte agitata si daca sta intr-un spatiu inchis, va incerca sa evadeze
Cand intra pisicile in calduri – la ce varsta ?
Cand pisica este in calduri, aceasta este fertila si ar putea ramane insarcinata. Pot exista variatii, dar, in general, pisicile incep prima lor caldura in jurul varstei de 6 luni, desi va depinde de perioada anului, deoarece perioada este afectata de lumina soarelui si de vremea mai calda.
Trebuie sa fim constienti ca perioada in care pisicile sunt in calduri va dura luni intregi, de obicei la sfarsitul iernii, primavara, vara si inceputul toamnei.
Pentru pisicile care locuiesc in interior sau intr-un spatiu inchis, caldura poate continua pe tot parcursul anului, deoarece lumina artificiala poate juca un rol important in durata. Acelasi lucru se intampla si pisicilor care traiesc in clima tropicala cu mai mult de 12 ore de lumina pe zi.
Cat dureaza caldurala pisicii ?
Dupa cum am vazut, caldura pisicilor poate dura luni de zile, dar nu exista nicio regula care sa defineasca exact frecventa: clima si lumina sunt doi factori importanti care determina cat de des pisica ar putea intra in calduri.
De asemenea, este interesant sa cunoasteti fazele menstruatiei pisicii pentru o mai buna estimare. Acestea sunt:
- Proestro : aceasta faza dureaza doua sau trei zile si precede estr-ul, adica perioada in care este fertila, astfel incat pisica nu este inca „tehnic” in calduri. Printre simptomele frecvente observam ca pisica devine mai afectuoasa decat de obicei pentru a atrage masculul.
- Estro : in aceasta perioada felina arata faza reala de caldura prin miaunare insistenta si agitatie; in plus, este mai receptiva la masculi, deoarece este pregatita pentru imperechere. Caldura pisicii dureaza intre 3 si 15 zile, dar este de obicei limitata la o saptamana.
- Interestrus : este faza care merge de la o caldura la alta si s-ar definii ca si intervalul intre una si cealalta; este variabil si depinde de pisica.
- Diestro : este faza in care pisica a ovulat fara sa ramana insarcinata. In aceste cazuri, felina are simptome similare cu cele ale sarcinii, chiar daca nu este insarcinata. De asemenea, uneori refuza masculul intr-un mod agresiv.
- Anestro : in aceasta faza pisica este inactiva sexual. Se calmeaza si situatia revine la normal.
Se spune ca pisica femela este poliester de sezon , ceea ce inseamna ca are mai mult de o caldura in timpul perioadei de reproducere.
Ce sa faci pentru a linisti o pisica in calduri si ce sa nu faci – remedii
S-a demonstrat ca perioadele de caldura ale pisicilor sunt mai frecvente de la inceputul primaverii pana la sfarsitul verii deoarece este strans legata de clima si lumina soarelui, asa cum s-a explicat mai sus. Deci, trebuie sa fim atenti pentru a nu avea o sarcina nedorita.
Va trebui sa ne asiguram ca nu lasam usile sau ferestrele deschise, deoarece ea va tinde sa fuga pentru a cauta un mascul. In plus, va trebui sa fim mai prezenti si mai afectuosi cu pisica, deoarece in aceasta perioada va avea nevoie de mai multa atentie.
Pisica in caldura sufera, si singura modalitate de a o linisti este sa stai aproape de ea si sa incerci sa te asiguri ca nu este un moment neplacut, din cauza acestor schimbari de dispozitie constante. Cea mai buna solutie pentru a evita suferinta este sterilizarea. Dupa operatie, pisica nu va mai intra in calduri, prin urmare, nu va putea sa se reproduca.
Pentru a elimina caldura, exista medicamente pe care veterinarul nostru le poate administra, dar trebuie sa stim ca, desi pot fi solutia pentru o perioada de timp, pe termen lung au efecte secundare grave, cum ar fi tumorile mamare sau infectia uterului. Astfel, recomandam urmatoarele:
- ma adresez medicului veterinar pentru a gasi cea mai buna solutie.
- NU ADMINISTREZ NICI UN MEDICAMENT (MAI ALES ANTICONCEPTIONALE) care se gasesc pe piata deoarece au un risc major de efecte secundare grave!!!
- inchid toate caile prin care pisica poate scapa afara
Ce se intampla in timpul imperecherii dintre un motan si o pisica ?
Cand femela intra in calduri, adica intra in faza in care este pregatita sa atraga masculii pentru a se putea imperechea, comportamentul ei se schimba radical si nu respinge incercarile motanului, dimpotriva.
In aceasta perioada este normal sa vedem pisica cu partea din spate ridicata , adica cu burta atingand solul si fundul la vedere. Este pozitia necesara pentru a se putea imperechea.
Comportamentul pre-imperechere al pisicilor este similar cu comportamentele agresive ale pisicilor. Copulatia dureaza aproximativ 19 minute, dar acest timp variaza de la 11 la 95 de minute.
Exista pisici care se pot imperechea de pana la 10 ori intr-o ora, si trebuie sa stiti ca atunci cand sunt in calduri, pisicile se pot imperechea de pana la 50 de ori.
Femelele se pot imperechea cu mai multi masculi. Un ovul este fertilizat de un singur spermatozoid, dar daca femela se imperecheaza cu mai multi motani, diferitii spermatozoizi pot fertiliza mai multe ovule. Prin urmare, aceasta poate da nastere in aceiasi sarcina la pui conceputi cu masculi diferiti
Este dureroasa imperecherea pisicilor ?
Multi oameni se intreaba de ce fac atat de mult zgomot atunci cand se imperecheaza si daca acest proces implica durere.
Trebuie sa stiti, ca penisul pisicilor este spinos . Da, ati citit bine: pisicile au un penis care are o multime de mici spini de keratina (asa cum puteti vedea in imaginea de mai jos) pe suprafata sa.
Functia acestor spini este de a stimula ovulatia, deoarece datorita lor aceasta este indusa. De asemenea, permit penisului sa nu alunece in timpul imperecherii.
Contrar a ceea ce s-ar putea crede, acesti spini nu ranesc femela si nici nu provoaca sangerari. Ei declanseaza pur si simplu un stimul neuroendocrin care determina descarcarea hormonala (LH). Acest hormon incepe sa actioneze intre 24 si 36 de ore.
Dupa imperechere, comportamentul femelei este destul de dramatic. Pe masura ce masculul incepe sa-si retraga penisul, pupilele femelei se dilata si 50% din pisici emit un zgomot foarte puternic. In plus, majoritatea pisicilor ataca masculul foarte agresiv dupa imperechere si ulterior pisicile se rostogolesc si isi ling organele genitale.
Cand trebuie sterilizata pisica
Pisicile pot fi sterilizate si, prin urmare, problema caldurii dispare: nu vom mai trebui sa ne facem griji cu privire la simptomele pe care le prezinta si daca a ramas sau nu insarcinata.
Exista o teorie falsa care afirma ca, pentru ca pisicile sa aiba o viata sanatoasa, ar trebui sa nasca macar o data, dar nu este dovedita stiintific.
Intr-adevar, se recomanda ca aceasta operatie sa fie efectuata inainte de prima caldura, deoarece cu ea exploatam toate beneficiile sale, cum ar fi evitarea aparitiei tumorilor mamare.
Se poate steriliza pisica atunci cand este in calduri ?
Da, se poate dar nu este recomandat, deoarece operatia s-ar putea complica din cauza cantitatii mai mari de sange pe care o pierde; daca nu exista alta optiune, o pisica in calduri poate fi sterilizata.
Noi la WesternVet , pe baza experientei practice recomandam sterilzarea pisicutelor impubere (pana la primul ciclu sexual) adica in jurul varstei de 3-6 luni.
Avantajele sterilizarii unei pisici
- stres minim,viata linistita pentru propietar si alte animale(chiar si cele ale vecinilor)
- incizie foarte mica
- nu necesita scoatera firelor-folosim doar suturi intradermice
- recuperare rapida
- riscul aparitiei obezitatii este minim
- probabiliatea ca animalutul sa devina mai lethargic este minim
- riscul aparitiei de tumori mamare, piometru, tumori ovariene este egal cu zero
- riscul ca motanul/pisica sa plece de acasa, se reduce semnificativ
Cand intra motanul in calduri ?
Dupa cum am spus, pisicile ating de obicei maturitatea sexuala deplina cam la 6 luni iar prima caldura a motanului poate aparea intre 8 si 12 luni.
Aceasta manifestare depinde si de greutatea si rasa pisicii : s-a constatat ca unele rase de pisici cu par lung ajung la maturitate sexuala in jurul a 15 luni si ca altele pisici pot intarzia acest moment pana la 18 luni.
Pisica de sex masculin este in calduri aproape tot timpul . Concertele sale nocturne si frecventa cu care isi marcheaza teritoriul depind de fapt de prezenta unei pisici in calduri: in esenta, motanul raspunde la chemarea pisicii femele.
Pisica de sex masculin asteapta intotdeauna un potential flirt si imperechere, la fel ca cainele.