În mod surprinzător, nici măcar designerii de interior nu urmează regulile rigide din cărți. Creativitatea, în schimb, este singura care contează. Imaginația, riscul și intuiția sunt, de asemenea, foarte importante în procesul de amenajare.
Cum transformăm, însă, o locuință într-un cămin confortabil și amenajat eficient?
Alege abia la sfârșit culoarea pereților
De cele mai multe ori, vopsirea pereților este primul lucru pe care îl fac noii proprietari atunci când se mută. Totuși, există mii de vopseluri în tonuri extrem de variate. Fiecare arată diferit pe pereți, de la o casa la alta – casa poate fi mai luminoasă ori poate avea ferestre mai puține, mai mici ori poate fi plasată într-un loc umbros. Alege culoarea care se potrivește cel mai bine cu mobila ta, cu covorul, decorațiunile.
Lasă mobila să respire
Nu aglomera foarte tare o camera – cu cât va fi mai liberă, cu atât îți va fi mai ușor să te miști. Aceasta poate fi o veste foarte bună pentru persoanele care au la dispoziție un buget redus. Încearcă, în schimb, să cumperi piese mai scumpe, dar de calitate, care atrag atenția.
Alege covorul potrivit
Este foarte important să aranjezi cum trebuie mobila pe covor. Există trei modalități în care poți face acest lucru:
Toată mobila pe covor. Poți alege un covor suficient de mare încât toată mobila din living să încapă pe acesta. Ai grijă, însă, să lași o distanță de 30 și 45 de centimentri între marginile covorului și perete.
- Covorul în centru – mobila în jurul covorului. Dacă livingul tău are dimensiuni reduse, plasarea covorului în centru și a mobilei în jurul acestuia este o idee excelentă. Covorul trebuie, însă, să atingă picioarele mobilei.
- Doar picioarele din față pe covor. Poți alege, de asemenea, să plasezi doar picioarele din față ale mobilei (canapea, fotolii) pe covor pentru a crea efectul vizual al unui spațiu deschis.
Rezistă tentației de a respecta o temă anume
Temele nautice sunt foarte populare în prezent – palete natice – alb, albastru și detalii roșii, tablouri cu bărci ș.a. Temelor le lipsește, însă, în cele mai multe cazuri, individualitatea, fiind mult prea clișeice.
Creează un centru vizual
Există piese de mobilier create pentru a fi în rolul principal și piese de mobilier menite să fie în rol secundar. Alege o oglindă, un tablou ori o canapea impunătoare și orientează celelalte piese de mobilier din cameră înspre elementul care atrage atenția.
Selectează atent piesele de colecție
Evită să expui o piesă de colecție dacă aceasta nu își gasește un loc în povestea camerei tale. Dacă în vestimentație zicala „Înainte de a ieși din casă, privește-te în oglindă și elimină un element al ținutei tale” face legea, în cazul designului interior este important să știi când să te oprești.
Fii îndrăzneț
O cameră decorată cu personalitate este o cameră amenajată corect. Ai grija ca locuința ta să își reflecte stilul, încorporează elemente inedite și dramatice în decor – o bibliotecă interesantă, un candelabru supradimensionat ș.a.
Ignoră regulile în favoarea creativității
Este important, desigur, să te ghidezi după anumite norme în decorarea casei, însă cel mai important este să amenajezi spațiul astfel încât să fie practic și confortabil pentru tine.