După săptămâni în care vremea numai a primăvară nu semăna, în sfârșit ne bucurăm de soare și temperaturi perfecte pentru cafea în balcon. Și seri cu vin și cărți. Și conversații plăcute. Așa că, merită să pregătim terenul cum se cuvine. Adică balconul. Sau terasa. După caz.
Balcon minimalist
Așa cum îi spune și numele, numărul de obiecte folosite este redus. Eu recomand să vă puneți oricum deck sau măcar o mochetă pentru exterior, chiar și când balconul este deschis. Sentimentul este infinit mai cozy decât atunci când ieși pe cimentul balcoanelor (vechi). O masă și niște scaune sau chiar un simplu blat montat pe perete (la IKEA găsești varianta aceea de masă pliabilă, ieftină și practică) sunt suficiente. Indiferent de cât de minimalist e designul, e important să nu uiți de decorațiuni. Plante, luminițe, chiar tablouri.
Amenajarea balconului DIY
O altă variantă simplă și rapidă de a-ți amenaja balconul este să folosești piese de prin casă. Sau magazie. De exemplu paleți ce pot fi recondiționați și vopsiți. Iar peste ei puneți o saltea pufoasă. Și perne. În față o măsuță joasă, în aceeași notă. Multe lumânări. Done!
Amenajarea balconului în stil romantic
Sau boho. Dacă dimensiunea balconului o permite, e – aș putea spune – chiar un must să aveți un balansoar. Dar neapărat alegeți o variantă confortabilă, nu ceva ieftin. Nu comandați de pe internet, mergeți și probați în magazin. Multe sunt incomode și e dificil să stai în el, prin urmare își va pierde fix scopul achiziției.
Dacă mergeți pe această variantă – sau pe cea a mobilierului din ratan de exemplu – decorul boho este tare potrivit și vine cu un twist fain. Alegeți câteva covorașe cu aceeași tematică, perne pe jos, lumânări sau felinare. Nu uitați de plante. Până la urmă ideea de a sta pe balcon este să petreceți timp în natură, nu? Iar în jungla de beton niște plante sunt mai mult decât binevenite, așa că puteți investi și în câteva ghivece supradimensionate.
De unde ne inspirăm. Și cumpărăm
Sigur, IKEA este prima opțiune. Aici găsești de toate: de la piese mici și ușoare din aluminiu pentru balcon, la o varietate de dimensiuni și materiale, precum ratanul, și de mobilier din lemn masiv, pentru spații mai generoase, dar și pardoseli, perne de exterior, huse pentru mobilier, plante și multe altele. De remarcat și sistemele de depozitare: BROR, IVAR, OMAR.
Un alt loc cu de toate este Leroy Merlin. Aici găsiți în plus o mulțime de accesorii și unelte pentru grădinărit, de plantat și altele, precum și o secțiune generoasă dedicată… grătarelor.
Puteți găsi o ofertă variată de mobilier și accesorii și la Brico Depot sau Hornbach. La cel din urmă găsiți și căsuțe pentru grădină, unelte și utilaje mai complexe, sere și chiar piscine. Nu este deloc de neglijat nici colecția de marchize și protecții solare, care au prețuri foarte bune. La primii găsiți și variante pentru dăunători, muște, tânțari, chiar și alții care ar putea strica zenul atunci când vă relaxați pe balcon.