Linii drepte și ondulate, curbe alungite, flori și pene stilizate, pânze de păianjen, pietre semiprețioase și geamuri vitrate – conturează împreună stilul extravagant al secolului XIX, Art Nouveau – Belle Epoque. Termenul a apărut pentru prima dată în publicația belgiană L’art Moderne, în anul 1880, și descria lucrările unor artiști care aveau ca scop să pornească o reformă în artă. Cinci ani mai târziu, la Paris, exista deja o galerie numită L’Art Nouveau, unde se comercializau piese de mobilier, piese de decor pentru interior și nu numai. În scurt timp, mișcarea s-a răspândit în întreaga lume. Însă, în secolul XX, mai exact în anul 1920, și-a găsit sfârșitul, Art Nouveau fiind detronat de Art Deco.
Deși ambele denumiri încep cu „Art”, cele două mișcări sunt extrem de distincte. Art Deco se caracterizează prin forme geometrice, materiale scumpe și motive exotice inspirate din designul chinezesc, african și chiar mesoamerican.
- Stilul Art Nouveau în arhitectură
Mișcarea Art Nouveau și-a pus amprenta pe multe dintre clădirile construite la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX. Clădiri care înfrumusețează și astăzi marile orașe ale lumii. Așadar, pasionații pot întoarce în continuare capul și admira minute în șir ce au creat marii arhitecți ai vremii respective.
1.1 Stilul Art Nouveau în arhitectura din Europa
Stilul Art Nouveau s-a manifestat în același timp în multe dintre țările europene, sub nume diferite însă: Stile Liberty în Italia, Jugendstil în Germania, Sezessionstil în Austria și Arte Jovun în Spania.
Cei mai cunoscuți arhitecți europeni ai mișcării Art Nouveau sunt Hector Guimard din Franța, Victor Horta din Belgia, dar și Henry Van de Velde din Germania. Cei trei au reușit să ducă țările din care fac parte în topul locațiilor în care se regăsește mișcarea Art Nouveau. De exemplu, în Franța, cu precădere în Paris, intrările unor stații de metrou, precum și anumite clădiri, sau mici vitralii și ornamente realizate de arhitectul precizat anterior constituie dovezi puternice ale stilului arhitectural Art Nouveau.
stilul art nouveau
stilul art nouveau
stilul art nouveau
1.2 Stilul Art Nouveau în arhitectura din România
În România, cel mai cunoscut arhitect al perioadei Art Nouveau este Ion Mincu. Acesta a încercat alături de alți specialiști să integreze motivele populare românești și elementele laice în creațiile lor. Printre altele, acest stil la bază presupune și includerea în arhitectură a elementelor artizanale locale. În țara noastră, Art Nouveau a primit denumirea de stil neoromânesc. Însă, în funcție de localizarea geografică a căpătat înfățișări și denumiri diferite, precum: Jugendstil, Secession și altele. Cele mai multe construcții de acest tip se regăsesc în Transilvania.
Cazinoul din Constanța
art nouveau arhitectura
Cazinoul din Constanța reprezintă unul dintre cele mai importante obiective în stilul Art Nouveau din România. A fost comandat de primarul liberal al orașului din 1903 către arhitectul Daniel Renard care l-a realizat cu mare grijă. Din linii curbe a creat elemente inspirate din natură, care au luat conturul plantelor și florilor. Inaugurat pe 15 august 1910 și folosit până 1960, Cazinoul din Constanța a fost uitat ulterior, iar astăzi este lăsat să se deterioreze. S-au încercat de nenumărate ori intervenții de restaurare, însă, fără niciun succes.
art nouveau interior
art nouveau interior
art nouveau interior
Cazinoul din Sinaia
Construit într-un singur an, Cazinoul din Sinaia reprezintă o capodoperă a orașului, dar și a perioadei Art Nouveau în România. Lucrarea a fost coordonată de arhitectul Petre Antonescu.
art nouveau arhitectura
Cu un exterior simplu, lipsit de foarte multe detalii, stilul Art Nouveau se remarcă mai mult în interiorul Cazinoului din Sibiu – are două săli mari de dans frumos decorate, o sală cu oglinzi pusă în evidență cu ajutorul candelabrelor de cristal, dar și Sala Ovală, extrem de elegantă. Acesta a devenit în scurt timp o atracție irezistibilă. Astăzi, monumentul adăpostește Centrul Internațional de Conferințe.
Vila de la Brezoi și Casa Lescovar
art nouveau arhitectura
art nouveau arhitectura
Cele două construcții înfrumusețează orașele Brezoi și Constanța prin elemente de Art Noveau cu multiple motive inspirate din natură. Se regăsește și varianta Seccesion remarcată prin coloanele exterioare.
Construcțiile din Oradea
art nouveau romania
Oradea este singurul municipiu din România inclus în rețeaua orașelor Art Nouveau. Această rețea europeană se ocupă de cooperarea, cercetarea, conservarea și dezvoltarea orașelor bogate în patrimoniul stilului Art Nouveau.
art nouveau arhitectura
art nouveau arhitectura
Așadar, Oradea găzduiește o mulțime de construcții cu funcții și mărimi diferite, de la hoteluri, teatre, școli, bănci și până la clădiri industriale și depozite. Se identifică cu precădere în stilul Secession din Transilvania. Se aseamănă prin decorarea cu flori și frunze, motive zoomorfe stilizate, cu inimi, rozete și simboluri organizate în rețele decorative originale și de iradiere a artei din 1900.
art nouveau arhitectura
art nouveau arhitectura
1.3 Stilul Art Nouveau în arhitectura din București
Capitala este un muzeu al stilului Art Nouveau. Cel mai bine poate fi remarcat în componența unor biserici. Ele sunt localizate pe o rută ușor de parcurs ce pornește de pe bulevardul Lascăr Catargiu și se termină în Piața Universității. Este vorba despre biserica Boteanu, Amzei și cea Rusă.
art nouveau arhitectura
art nouveau arhitectura
art nouveau arhitectura
Cea din urmă este cunoscută și sub numele de „Sfântul Nicolae” și reprezintă un monument cu multiple detalii rusești. Se evidențiază prin fațada din cărămizi de culoare roșu deschis, turlele acoperite cu aramă și mozaicul de sub arce.
- Stilul Art Nouveau în designul interior
Stilul Art Nouveau în designul interior a apărut din dorința de a renunța la neoclasicismul care predomina în secolul al XIX-lea. Așadar, a fost ca o reacție la acest curent tradiționalist și a avut ca scop modernizarea spațiilor, lăsând natura să devină principala sursă de inspirație. În perioada de apogeu, cele mai spectaculoase transformări au fost în restaurante, cafenele, cluburi private și magazine.
art nouveau design interior
art nouveau design interior
art nouveau design interior
2.1 Definiția stilului Art Nouveau în designul interior
Stilul Art Nouveau este extrem de ofertant în procesul de design de interior, însă abordarea să nu este deloc simplă – reprezintă un stil natural și totodată extrem de elegant, cu accent pe original și neprevăzut.
2.2 Caracteristicele stilului Art Nouveau în designul interior
Complex și cu limite stabilite doar de imaginația artistului, stilul Art Nouveau are totuși câteva caracteristici bine definite:
Cromatica – predomină culorile care au baza în alb și în maro, cum ar fi: ocru, sepia, ciocolată, nuc, castan, vanilie, salmon, bej, crem și cafea cu lapte. Important este ca tonurile să fie naturale și să nu provoace un șoc vizual. Ca accente, pot fi folosite nuanțe de galben muștar, turcoaz și violet.
art nouveau design interior
Mobilierul – se folosește cu precădere mobilierul grandios, din lemn masiv, însă cel care nu pare voluminos și greu, ca într-un apartament clasic. Sunt caracteristice scaunele cu spătar înalt, garderobele, cuferele pictate, dulapurile cu multe sertare, măsuțele din lemn, sticlă și metal, dar și geamurile pictate. În general, configurația este asemănătoare cu cea din futurism, adică predomină formele unice, non-standard.
stilul art nouveaustilul art nouveau
stilul art nouveaustilul art nouveaustilul art nouveau
Iluminatul – locuințele sunt decorate cu ferestre panoramice și largi, așadar nu există niciodată lipsă de lumină naturală, astfel în camere este suficient un singur candelabru masiv, cu multe rânduri de becuri și decorat cu elemente de cristal și detalii elegante. În Art Nouveau, principalul element de iluminat este geamul maturat de pe tavan, care împrăștie lumină și creează un cadru misterios și, totodată, puțin mitic. De asemenea, pentru a intra cu totul în acea lume, specialiștii decorează încăperile cu veioze, lampadare și lămpi ca adevărate opere de artă realizate de artiști celebri.
stilul art nouveau
stilul art nouveau
stilul art nouveau
stilul art nouveau
Alte caracteristici:
Ușile sunt înlocuite deseori de deschiderile arcuite
Scările sunt largi și curbe
Nu se respectă niciodată asimetria
Pereții sunt decorați cu tapet sau cu tencuială specială, iar tavanul este alb, cu ornamente vegetative
Există nenumărate vitralii care împodobesc ferestrele și obiectele de artă
Se regăsesc multe picturi care au ca temă peisajele pitorești, lacurile adânci sau panoramele superbe
Sunt folosite oglinzile în cadre masive care se aseamănă cu rădăcina unui copac sau a unei vițe de vie
Ferestrele sunt acoperite cu perdele groase, iar podelele cu covoare
Ca obiecte de decor se folosesc ceasurile, cuferele pictate, cutiile de bijuterii, sculpturile mari care reprezintă oameni sau animale, vasele masive cu ornamente florale
2.3 Cum poți obține stilul Art Nouveau la tine acasă?
art nouveau design interior
art nouveau design interior
art nouveau design interior
art nouveau design interior
Te-a cucerit stilul Art Nouveau? Ei bine, dacă răspunsul este “da”, iar acum vrei cu orice preț un astfel de decor acasă, ar fi bine să apelezi la serviciile unui designer de interior. Spot On Design are un portofoliu extrem de bogat, și ne place să îmbinăm elementele Art Nouveau cu alte elemente, încât să obținem efecte surprinzătoare.
Însă, dacă ești convinsă că te descurci singură, iată câteva sfaturi:
Primul și cel mai important – lasă-te inspirată de natură
Folosește culori calde inspirate din mediul înconjurător
Decorează pereții fie în culori simple, fie cu tapet cu forme din natură, precum: frunze verzi, flori colorate, păsări, fluturi sau alte insecte. De asemenea, potrivită este și tematica marină sau cea rustică, însă este important ca accentul principal să fie pus pe natură
Optează pentru obiecte de mobilier alcătuite din lemn masiv, sticlă și fier forjat; în Art Nouveau, cele trei se împletesc de minune
Pentru podea poți folosi parchet masiv sau o mochetă în culorile caracteristice, cu diverse imprimeuri, mai ales dacă pereții sunt zugrăviți în culori simple
Camerele trebuie să fie obligatoriu luminoase și foarte bine aerisite
Iar cum am precizat și mai sus, la caracteristicile stilului Art Nouveau în designul interior, accesoriile și decorațiunile joacă un rol extrem de important, așadar nu este permis ca ele să lipsească sub nicio formă din locuință.
2.4 Exercițiu de imaginație – Cum ar arăta o casă în stilul Art Nouveau?
Să începem! Hai să ne imaginăm împreună o casă mare cu tavane înalte, scări elegante, ferestre panoramice și săli spațioase. Mai departe, să intrăm în locuință! Trecem dintr-o încăpere în alta pe sub arcurile deschise. Ușile se folosesc doar pentru camerele care au nevoie de intimitate, cum ar fi baia și dormitorul.
Prima oprire, Camera de zi – Pereți acoperiți cu tapet decorat cu detalii din natură, „găuriți” pe alocuri de un vitraliu frumos și colorat. În colț, o canapea imensă, iar în fața sa, o mică masă de cafea din lemn și sticlă, într-o formă neobișnuită, iar sub ea, o pisică. Acum, e timpul să ridicăm ochii spre tavan – ah, ce candelabru frumos. Vezi cât de mare este? Și câte becuri are!
Bucătăria – Multe nuanțe de maro – pereți în culoarea cafelei cu lapte, mobilier asemănător cu caramelul și o podea lucioasă care seamănă izbitor cu o cremă densă de vanilie. În partea dreaptă – mobilierul de bucătărie. În partea stângă – o masă rotundă din lemn masiv, mai multe scaune atent sculptate și un copil care soarbe dintr-o ceașcă de ceai.
Dormitorul – Nu uita, aici deschidem ușa pentru a intra, dar înainte de toate, batem, așa, că e funny. Pe mijloc, un pat masiv decorat cu un baldachin alb, plin de fluturi colorați. Iar undeva, în colț, câteva crenguțe de copac, parcă abia înmugurite. Pe ambele părți ale patului, două noptiere mici. În dreapta, o oglindă mare, o măsuță mică și un scaun extrem de elegant. Unde-i podeaua? Se vede doar puțin, în rest, este acoperită de un covor moale. Iar lumina de afară se ascunde după niște draperii groase colorate în nuanțe de liliac. Ah, și era să uităm de acel tablou superb care descrie perfect o zi de vară petrecută pe un câmp cu flori.
Baia – Deloc asemănătoare cu ce există în majoritatea locuințelor, nu-i așa? Este extrem de spațioasă și poate fi folosită chiar și ca loc de relaxare. Tocmai de aceea și acel perete despărțitor care delimitează două zone. În dreapta, toaleta, chiuveta și o oglindă. Iar în stânga, o cadă mare, un fotoliu sculptat din lemn masiv și câteva lumânări.
În concluzie, dacă iubești natura, eleganța și vrei să ai o locuință originală, frumoasă și plină de dinamism, atunci designul de interior în stilul Art Nouveau este 100% pentru tine !