Relansata de dr. Mencinicopschi, cartea “Reinvata sa gatesti. Carte de bucate sanatoase” prezinta o serie de salate usor de preparat, ideale pentru zilele de vara.
Extrase din volumul “Reinvata sa gatesti. Carte de bucate sanatoase”, cele cinci retete reprezinta alegerea ideala pentru zilele calduroase de vara.
1. Salata de ton
Recomandata ca parte importanta a alimentatiei, salata de ton are la baza o combinatie ideala de legume si oua.
“Atunci cand preparam salata de ton trebuie sa tinem cont de cateva sfaturi – sa folosim sare marina bruta; sa spalam bine ciupercile fara a le curata insa de coaja, deoarece in coaja se afla multe substante biologice active si majoritatea proteinelor; sa rupem salata si nu sa o taiem cu cutitul si sa calim ciupercile in tigaie tip wok, folosind ulei de masline sau de palmier nehidrogenat”, conform profesorului autor.
2. Salata de castraveti cu marar
Reteta traditionala presupune trei-patru castraveti curatati de coaja, doua linguri de ulei de floarea soarelui, o legatura de marar tocat, sare, piper si otet.
Volumul ne invata totusi sa nu curatam castravetii de coaja deoarece aceasta contine compusi importanti pentru digestie si cu rol in detoxifiere, precum si vitamine, minerale si antioxidanti.
3. Salata de rucola cu rosii cherry
“Reteta traditionala a acestei salate ne invata ca avem nevoie de o jumatate de kilogram de frunze de rucola, rosii cherry, ulei de masline, otet balsamic, sare si lamaie. Cu toate acestea, exista cateva sfaturi care pot transforma aceasta reteta intr-un preparat cu adevarat natural si sanatos! Tot ce trebuie sa facem este sa folosim sare de mare bruta cu ierburi aromatice sau cu alge marine si sa folosim ulei de masline extravirgin, sau alte uleiuri presate la rece – argan, in, canepa, nuca”, explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi in cartea lui.
Bogata in fibre alimentare, minerale si vitamine, aceasta salata are efect revigorant si detoxifiant, imbunatatind imunitatea si regland nivelul colesterolului din sange.
4. Salata de ghebe cu usturoi
Gatita ca la carte, aceasta salata poate fi consumata pe parcusul intregului an. Sfaturile lui Mencinicopschi cuprind scurtarea timpului de oparire al ghebelor, utilizarea uleiului de masline extravirgin si a sarii marine brute.
5. Salata de vinete
Aceasta salata are ca principal secret cumpararea vinetelor proaspete, precum si coacerea lor pe aragaz. Reteta de salata de vinete este una transmisa din generatie in generatie, noutatea aparand in perioada recenta prin folosirea sarii de mare integrale si a uleiului de masline extravirgin.